fbpx

ZENE HATÁROK NÉLKÜL

2024. máj. 01.

Vasárnap az Erkel Színházban Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó koncertjével folytatódott a harmadik JAZZFEST BUDAPEST mintegy háromhetes koncertsorozata. Mielőtt Erdélyi Zsófi a fesztivál háziasszonya színpadra szólította a két muzsikust, a fesztivál megálmodója és igazgatója, Kleb Attila köszöntötte a nézőket, röviden összefoglalva a sajtótájékoztatón is megfogalmazott főbb célokat.

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Végül Johnny Griffin amerikai szaxofonost idézve kívánt jó szórakozást: „A jazz olyan emberek által olyan emberek számára készített zene, akik úgy döntöttek, hogy a körülmények ellenére jól érzik magukat. Hogy éppen milyenek a körülmények, azt döntse el ki-ki saját maga, de a JazzFest Budapest programjain minden körülmények között érezzétek jól magatokat!” Zsófi által angolul is elhangzott köszöntőjét nagy taps fogadta, és a tapsok Snétberger és Jormin bejövetelével felerősödtek, ütemesebbé váltak, akik őszintén meghatódtak a lelkes, ovációval kísért fogadtatáson.

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Mindketten az ECM művészei, Snétberger Ferenc 2016-ban szerződött a Manfred Eicher alapította rangos kiadóval. Még az évben az „In Concert”, a 2013-ban, a budapesti Zeneakadémián felvett szólókoncertje jelent meg, majd ezt követte a 2017-ben trióval készült, magyar címet kapott „Titok”.

A tervezett lemezbemutató 2020 májusában a még GetCloser néven futó fesztiválon a koronavírus járvány miatt elmaradt, a trió svéd bőgőse, Anders Jormin, és amerikai dobosa, Joey Baron a repülőgépjáratok korlátozása miatt hazájában rekedt, de a székhelyét 1988 óta Berlinbe helyező, és Budapesten is itthon-otthon lévő gitárművészünk azonban megérkezett, megmentve a koncertet csodálatos szólókoncertet adott, amely végén mindenki örömére az éppen előzőleg fellépett Richard Bona is csatlakozott hozzá. Azért a „Titok” is megoldódott, a happy endre 2022 januárjáig kellett várni, a 65. születésnapját ünneplő Kossuth- és Liszt-díjas Snétberger Ferenc a MoMkult-ban bemutathatta lemezét társaival. „Számomra egyedülállónak tűnt a párbeszéd, Andersnek van egy különleges „hangzása”, egy különleges módja annak, hogy belépjen a zenémbe, olyan inspirációkat kínált, amelyek tükröződnek a játékomban.” – mondta Snétberger Ferenc a lemezfelvétel után adott interjújában, akinek összetéveszthetetlen, bensőséges hangú gitárját, és a vonóval kezdő Anders inspiráló bőgőjét a GetCloser fesztivál után az Erkel Színházban újra élvezhettük.

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Úgy érzem, ez most jó koncert lesz! – mondta mosolyogva szokásos szerénységével Snétberger, és a szűkszavú bejelentését kellő derűvel fogadó közönség erről már a húrok első pengetésénél meggyőződhetett. A talán leginkább Charles Lloyd kilencvenes években kezdődött „skandináv korszakából” ismert Anders Jormin játékában ugyanúgy felfedezhető volt a klasszikus zenei előképzettség, a jazz latin, leginkább flamenco, és esetében a svéd népi hagyományokkal való ötvözete, mint a közel négy évtizede hasonló ösvényen induló, esetében nyilván a jazzbe a klasszikus és latin, leginkább flamenco beépítése mellett, a magyar, cigány, közép-európai hagyományokból merítő Snétbergerében. A zene határok nélkül legjobb példázatát hallhattuk, ahogy a földrajzilag távol eső helyek közel kerültek, kultúrák valaha valahol létezhetett közös gyökerei egybefonódtak.  

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Jormin Bobo Stenson formációiban került az ECM főnök, Manfred Eicher látókörébe, és a kiadónál saját projectjein kívül, Lloyd mellett többek között Don Cherry, Tomasz Stańko lemezein is felbukkant neve. Hitvallásáról ekképp fogalmazott: „Művészként mindig is az volt a célom, hogy egyszerűen megtaláljam és felfedezzem a saját természetes hangomat, a hangszeremen való játékom saját koncepcióját és a zenémet azon a nagyon nagyvonalú, de mégis stílusalapú területen belül, amelyet „improvizatív zenének” nevezünk.” Ez a saját természetes hang remekül illett az ECM egyetlen magyarja, Snétberger Ferenc ugyancsak egyedi hangjához, és az ebből kialakult, természetesen lélegző, ragyogó szólókkal fűszerezett magas szintű összjáték közelebb hozott minket, a teltházas nézőtéren ülőket is. Hozzájuk, a színpadon játszókhoz, és egymáshoz.

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

A kitartó tapsok végül két ráadást hoztak, elhangzott a Kis kece lányom is, amelyet csendben magunkban dúdoltunk. Ezen az estén csodálatos ajándékot kaptunk, és úgy érzem, a hosszan kitartó tapsviharral a két művész, a két fantasztikus muzsikus számára a legcsodálatosabb ajándékot adtuk. Mindkettő szívből jött.

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

Snétberger Ferenc és Anders Jormin duó

A május 15-éig tartó Jazzfest Budapest gazdag programkínálatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót, érdemes hát áttekinteni a kínálatot.

 

 

 Erkel Színház, 2024. április 28.

 Fotó: Somogyvári Péter

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005